Studieclub
Zuid-Nederland

Blonde d'Aquitaine

In 1963 is in Frankrijk de Blonde d’Aquitaine ontstaan uit drie runderrassen; Garronnais, Blonde der Pyreneeën en het Quercy-ras.  Deze grote, lange en elegante dieren, met een goed ontwikkelde voor- en achterhand kenmerken zich door hun rustige karakter en prachtige verschijning. Blondes zijn populair. Zowel nationaal als internationaal staan zij volop in de belangstelling.

stierUitstekende vleeskwaliteit
Kenmerkend voor de Blonde is de uitstekende vleeskwaliteit; mals, fijndradig, smaakvol en mager.

In de vleesveewereld streeft men naar een zo hoog mogelijk rendement. Met haar hoge daggroei past de Blonde binnen dit plaatje. Stieren die op een leeftijd van 22 maanden een geslacht gewicht halen van 550 tot 600 kg zijn geen uitzondering. Jonge meststieren kunnen zelfs 100 gram per uur groeien in de afmestfase.

 

Blonde-koeien-met-kalf-2Maatschappelijk verantwoord
De maatschappij stelt steeds hogere eisen aan de dierhouderij. Koeien horen in de wei en doorgaans zelf te kunnen kalven. Daarnaast ziet men kalveren het liefst drinken bij hun moeder. Dichtbij de natuur dus.

De Blonde is een sterk en sober ras dat weinig gevoelig is voor ziekten, met een goede vruchtbaarheid.  Dankzij deze eigenschappen kan de blonde een hoge leeftijd bereiken.  Daarnaast maakt het sobere karakter van de Blonde een uitstekende begrazer van natuurgebieden.

Maarliefst 95% van de raszuivere Blonde kalft op natuurlijke wijze. Dankzij het afkalfgemak van dit luxe vleesras en de lange zoogperiode bij de moeder, gecombineerd met weidegang, past de Blonde uitstekend binnen het maatschappelijk gewenste beeld. 

in-mist 

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.